Quantcast
Channel: långsegling – På Kryss
Viewing all 114 articles
Browse latest View live

Årets äventyrare drömmer om att segla jorden runt

$
0
0

Långseglaren Emma Ringqvist från Göteborg har korats till Årets äventyrare. Det är första gången som den prestigefyllda utmärkelsen går till en seglare. Nu ska hennes resa bli film.

På Kryss har tidigare berättat om kryssarklubbaren Emma Ringqvist som ensam seglade sin L32:a från Göteborg till Brasilien, och vidare ner till världens mest isolerade bebodda ö Tristan da Cunha och hem igen på nio månader. Den gångna helgen fick hon som första seglare någonsin ta emot den ärofyllda utmärkelsen vid en prisceremoni på Explore Outdoor-mässan i Stockholm.

– Det är superkul att få vara den som lyfter fram segling bland äventyrarna. Äventyr handlar ju ofta om att vara utlämnad åt naturens krafter såväl som sin egen förmåga och det känns som att min seglats uppfyllde just de kriterierna, säger Emma till På Kryss efter prisutdelningen

67 dagar nonstop

38-åriga Emma tillbringade under sin resa totalt 164 dagar ensam till havs, varav den längsta etappen på 67 dagar gick från Santa Helena till Skottland utan fungerande motor. Det är den längsta tiden någon svensk kvinna tidigare seglat solo utan att gå iland.

– Jag har alltid trivts i mitt eget sällskap, men ensamheten där ute var stundtals tuffare än jag förväntade mig. Jag lärde känna mig själv på ett helt annat djup, fick distans till livet och lärde mig tålamod och tacksamhet. Men det bästa av allt var nog ändå att helt och hållet få leva i nuet. Att bara sitta där med en kopp te i sittbrunnen, titta ut över havet och förlora all uppfattning om tid.

Det märks att Emma tycker om att dela med sig av sina upplevelser från resan. Hon håller gärna föredrag och jobbar på en dokumentärfilm med arbetsnamnet ”164 dagar med havet”.

– Nästa år hoppas jag vi får se Anders Eriksson på prispallen, säger Emma och berättar att Anders, som just nu är inne på slutspurten av en ensamsegling nonstop runt jorden, fungerat som en coach inför och under hennes egen resa.

Längtar efter friheten till havs

Emma drömmer själv om att segla jorden runt en dag, men hon har ingen brådska. Närmast väntar livet på landbacken efter åtta år som båtboende. Hon har precis köpt ett hus på Brännö utanför Göteborg. Men båten behåller hon ett tag till.

– Jag kan ofta längta efter friheten och ensamheten till havs, och då är det skönt att veta att Caprice ligger där nere vid bryggan och väntar på mig när jag behöver henne.

Årets manliga äventyrare blev den 81-årige paddlaren Hjalmar Fries som under 2018 ensam paddlat över 200 mil i kajak, från Novgorod i Ryssland till Åbo och vidare från Stockholm upp till Sundsvall och sedan motströms till Trondheim i Norge.

Utmärkelsen Årets äventyrare har varje år sedan 2005 delats ut till en kvinna och en man som under det gångna året genomfört ett anmärkningsvärt äventyr någonstans i naturen.

Linda Hammarberg

redaktion@pakryss.se

LÄS MER 

Emma i hamn efter 67 dagar till havs

Emma börjar med Kapstaden

Anders har inlett jakten på Kjell

 


Först runt jorden utan stopp

$
0
0

Anders Eriksson blev i morse förste svensk någonsin att färdas solo runt hela jorden utan stopp.
”Jag firar med en kopp extra starkt kaffe”, hälsar rekordseglaren från Atlanten till På Kryss läsare.

Efter 207 dygn till havs blev Anders Eriksson på fredagsmorgonen förste svensk någonsin att färdas jorden runt nonstop på egen hand. Anders startade rekordförsöket på Las Palmas i oktober förra året och har varit till havs sedan dess utan att lägga till i någon hamn eller fylla på förråden med annat än regnvatten och egenfångad fisk. Anders Eriksson och hans ketch Malala korsade på fredagen samma longitud, längdgrad, som han passerade den 18 oktober förra året. Därmed har han seglat ett helt varv runt jorden och korsat både samma longitud och ekvatorn två gånger.

”Ute blåser en liten kuling från syd. Det är mulet med jagande låga moln. Tonen i riggen är väl igenkänd från sydliga latituder. Jag klappar mig på axeln och firar med en kopp extra starkt kaffe”, hälsar Anders Eriksson via ett satellitsänt mejl.

Det var den 8 oktober förra året som Anders inledde sitt andra rekordförsök jorden runt nonstop. Starten gick från Las Palmas söderut i Atlanten förbi Sydafrika via Indiska oceanen och Södra ishavet söder om Australien till Kap Horn och sedan tillbaka norrut i Atlanten mot hemmahamnen i Ljungskile. Det svenska rekordet att segla jorden runt slog Anders när han på fredagsmorgonen korsade longituden 23° 34′ V som var den västligaste longitud som han nådde under färden söderut i Atlanten.

Anders Eriksson

Anders Eriksson äter frukost ombord på Malala.

En handfull svenskar har inlett rekordförsök jorden runt nonstop, men ingen har tidigare kommit längre än Indiska oceanen innan någon form av haveri satt stopp. Anders Eriksson har mött många motgångar i form av hårt väder och utrustning som har gått sönder, men har kunnat fortsätta utan att behöva lägga till eller ta emot hjälp. Den ende svensk som rundat jorden till havs tidigare är Roger Nilson som 2001 var navigatör på trimaranen Innovation Explorer.

Christer Fuglesang som har varvat jorden ett par hundra gånger ombord på rymdfärjan Discovery är också erfaren seglare och imponerad av rekordseglingen.
– Häftigt! Det längsta jag färdats nonstop är 21 dygn – över Atlanten i segelbåt 1979. I rymden var det som mest 14 dygn i sträck, men då tog Atlantkorsningarna bara 20 minuter. Anders färd är ett mycket större prov på uthållighet!

För drygt femtio år sedan tog sig den första människan runt jorden utan stopp. Britten Robin Knox-Johnston startade och gick i mål i Falmouth med sin ketch Suhaili och väckte stor uppståndelse vid målgången 1969. Förra året startade cirka fyrtio båtar med soloseglare som har försökt göra om bedriften. De flesta har tvingats avbryta efter större eller mindre haverier, men ingen person har omkommit i samband med rekordförsöken.

Anders Eriksson passerade longitud 23° 34′ V klockan 4 på fredagsmorgonen, skeppstid, på breddgraden 46° 13′ N. Anders planerar att fortsätta nonstop till hemmahamnen i Ljungskile, i Bohuslän, som han hoppas nå i slutet av maj.

Anders båt, SY Malala, är en ketchriggad OR 40 i stål. Anders har tidigare seglat jorden runt, med många stopp längs vägen, i en Vagabond 31 som han har byggt själv. Han är sjökapten och har bland annat varit skeppare på Ola Skinnarmos båt under expeditionen genom Nordostpassagen och bogserat isberg utanför Grönland. Till vardags är han befälhavare på lotsbåtar på Västkusten.

På Kryss har följt Anders Eriksson hela vägen runt jorden via två oberoende sändare som når satelliter (ais och Iridium Go). I november började han att skriva ett veckobrev på pakryss.se och har sedan tidigare en blogg på egen hemsida och Facebook (se nedan).

LÄS MER: Anders Erikssons Facebooksida med daglig rapportering
LÄS MER: Anders Erikssons hemsida Sailing Malala

LÄS MER: Anders Eriksson skriver om erfarenheterna efter sina 65 dygn till havs under första nonstopförsöket i På Kryss nr 8, 2018

Nonstop jorden runt

Efter 207 dygn till havs utan stopp slöt Anders Eriksson och hans Malala cirkeln jorden runt.

Anders Eriksson

Anders Eriksson har lagat både segel och viktig utrustning som vindroder under sin rekordfärd runt jorden.

Johan Boström
johan@pakryss.se

Tog båten till studentmottagningen: 258 sjömil på en helg

$
0
0

Han kunde ha tagit Gotlandsbåten eller möjligen flyget. Men han valde sin egen segelbåt för resan från Stockholm till Gotland, där hans gudson hade studentmottagning. Resan tur och retur tog 49 timmar och totalt la På Kryss-medarbetaren Henrik Rådmark 258 sjömil under kölen i helgen.

[ Videoklipp från seglingen längre ned på sidan ]

Henrik, varför tog du segelbåten i stället för Gotlandsbåten?
– Det finns ungefär tusen anledningar. Den viktigaste är att jag är barnsligt galen i att segla. Jag köpte min båt förra året och tar varje tillfälle i akt att ge mig ut. Sen var jag också nyfiken på hur det är att segla så länge, och inte minst på öppet hav – något som jag inte gjort förut.

Fanns det någon miljöaspekt bakom beslutet?
– Nej, inte alls. Det var en rent egoistisk handling. Jag älskar att segla, eller snarare att lära mig segla.

Hade du förberett dig på något särskilt sätt?
– Nja, det var ju i princip som en vanlig helgsegling. Jag hade köpt fyra alkoholfria öl, men hann bara dricka upp en. Båten rörde sig för mycket för att jag skulle kunna njuta av annat än själva seglingen.

Hur var vädret?

Sommarnatt

Under överfarterna från och till Gotland höll sig Henrik vaken hela tiden. Bild: Henrik Rådmark

– Rätt blåsigt och sjön var ganska gropig. Min First 31.7 går bäst i lugnare vatten. Det var en av lärdomarna, att den här typen av segling görs bäst med en båt som har ett mer v-format skrov och kanske lång köl. Jag har redan på börjat titta efter beggade Contessa 32:or, haha.

Vilka övriga lärdomar har du gjort?
– Eftersom jag är nybörjare lär jag mig saker så fort jag gjort loss båten. Utöver det jag nämnde tidigare, att min båt inte är särskilt väl lämpad för längre havsseglingar i grov sjö, har jag nog lärt mig – eller blivit påmind om – att ha respekt för vinden och vattnet och hellre ha för lite än för mycket segel uppe.

– Och jag gjorde något misstag på vägen hem, då jag hade vinden ungefär 190 grader med 10 meter per sekund. Jag spirade focken med spinnakerbommen, som egentligen är för lång för det, och fick visserligen upp en bra fart. Men båten var lite slingrig och snart tryckte en större våg aktern upp och åt sidan, och pressade ner båten mot lovart i en mildare broach, så att bommen doppade i sjön.

Skulle du göra om resan?
– Absolut, alla dagar i veckan!

Henrik Rådmark är frilansjournalist och har bland annat varit tillförordnad redaktör för På Kryss under vintern 2019.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

Gula bojen kallar!

$
0
0

Just nu pågår Östersjöns längsta havskappsegling. Tio båtar seglar från Östersjöns sydligaste vik till den nordligaste.

Midsummer Sail Race startade i fredags med allt mellan en 6,5 meter Mini 6.50, en katamaran och en Swan 48 över startlinjen. De flesta båtar är mer eller mindre familjeseglare, men det är först i mål som vinner. Sträckan, över 900 sjömil, är längre än både Sydney Hobart respektive Fastnet Race.

Förra året tog sig endast en av fyra startande deltagare i mål, en Dehler 35, och arrangören konstaterade att ”ofta blir Östersjön, som ett innanhav, inte tagen på särskilt stort allvar. Inte i jämförelse med Atlanen eller Södra oceanen. Men låt dig inte luras. Den som lämnar Stockholm akter om sig på väg norrut blir lätt överväldigad av Bottenhavets storlek.

I Töre arrangerar kommunen en hamnfest i samband med havskappseglingen som arrangerats sedan 2016. Rekordtiden från Wismar till Töre är 6 dagar och 12 timmar.

På Midsummer Sail Races hemsida finns en karta med alla deltagande båtars positioner. En svensk båt, Compis 33:an Scylla 2.0, deltar.

LÄS MER: Midsummer Sail Races Tracker

Törebojen

2018 års vinnare av Midsummer Sail Race, Thomas Woithes Dehler 35 Dela, var också den enda båt som fullföljde racet. Bild: Midsummer Sail Race

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

 

Kjell Litwin hemma igen efter världsomseglingen

$
0
0

Tretton månader och fyra dagar tog det. Loggboken registrerar över 30 000 sjömil. Kjell Litwin är tillbaka i Stockholm efter sitt försök att segla jorden runt non stop.

Klockan fem på eftermiddagen i onsdags angjorde en Vagabond 31:a med rejält smutsiga fribord den stillsamma hamnen hos Göta Segelsällskap på Långholmen mitt i Stockholm.

De som hade noterat SS Selene på hennes väg in genom Södertäljeslussen och österut genom Mälaren trodde nog att det handlade om en ovanligt slarvig båtägare på semester. Men den delegation som trängdes på bryggan hos Göta segelsällskap och som utbrast i ett rungande hurrarop och en applåd när båten svängde upp mot bojen visste bättre. Smutsen på friborden kom från mycket fjärran platser. Jordomseglaren Kjell Litwin angjorde sin hemmahamn efter ett drygt år ensam på världshaven.

Senast vi pratade med honom var i julas. Då befann han sig i Tasmanien efter att ett antal problem tvingat honom till ett tjugotre dygn långt ofrivilligt stopp. Bakom sig hade han Indiska oceanen, en svår prövning som började med de svåra korssjöarna söder om Kapstaden, fortsatte med ett färskvattenhaveri och slutade i en seg kryss upp mot Hobart i plågsamt låga farter på grund av bottenbeväxningen. Non-stop-planerna var grusade, men Kjell hade redan ställt om sinnelaget och såg fram emot att fullborda varvet i ”Chichesterklassen”, i gott sällskap av andra som gjort det med ett stopp i Australien. Han var mån om att snabbt komma tillbaka ut till den fria horisonten och hitta in i havsrutinerna igen.

Kjell Litwins Vagabond 31:a hade samlat på sig en del smuts på friborden, från hela världen. Foto: Börje Svensson.

Seglingen österut, mot Kap Horn och Atlanten och sedan norrut mot Europa gick bättre än första benet av resan. Stadigare vindar, en ren botten och, kanske minst lika viktigt, rejält upptränade sjöben gjorde andra halvan av jordomseglingen lättare än den kärva tiden på Indiska oceanen.

Seglad distans mellan Fallmouth, varifrån han startade rekordförsöket, till den plats sydost om Scillyöarna där han korsade sin kurs blev 30 826 sjömil, tillryggalagda under 346 dygn. När det gick som långsammast, och botten var kraftigt bevuxen, seglade han med en snittfart på 2,5 knop i knappt 4 500 sjömil. Det snabbaste dygnet seglade han, med ren botten, 145 sjömil, vilket gör 6,04 knop i snitt. Flera gånger noterade han surfar på över 17 knop. Den högsta farten noterad av loggen var 22,7 knop, men då låg Kjell och sov.

Men en liten båt till havs, månad efter månad, innebär en strapats hur man än förbereder sig. Inne i klubbens mastskjul, där medlemmarna hade dukat upp tårtor och champagne och smyckat taket med ett flaggspel, berättade Kjell om kondens som aldrig slutade droppa, om kraften i Södra ishavets brottsjöar, och om den malande oron över skrovets konstruktion under långa stunder av hårda smällar in i vågbergen när sjön var hård och gick i fel riktning.

– Man måste ha tur, säger han och berättar om upprörda hav där man ser brottsjöarna i fjärran som man vet skulle kunna kapsejsa ens båt. Så går man och lägger sig och vaknar nästa morgon, och ingen av dem har träffat båten. Det krävs tur, men också nerver.

Nöjd och glad var han efter sitt första försök att segla jorden non stop. Foto: Börje Svensson.

Andra dagar var livet lätt. Vi som följde Kjell via satellitmeddelandena kunde läsa fåordiga, men suggestiva meningar om brödbak, hårklippning, långa fräsande slörar och noteringar om hur olika sjöfåglar hanterade brottsjöarna. Livet ensam till havs är inte bara anspänning och fara, men det är en ständigt pågående problemlösning och en lågintensiv beredskap, dygn efter dygn. Det enda Kjell inte behöver oroa sig för är leda, för han har aldrig tråkigt till sjöss.

– Men om jag ska göra det igen ska jag göra det i en lite snabbare båt, säger Kjell.

– Det ska han inte, säger hans fru Gun.

Och i den stilla sommarkvällen, efter att sällskapet hade brutit upp och Kjell och Gun hade gått hem till lägenheten körde en oklanderligt fernissad mahognybåt förbi. Den klöv kanalens spegelblanka yta strax intill Kjells jordomseglare. ”Herregud vilken skitig båt” hördes från motorbåtsbesättningen i den tysta kvällen.

”Den har seglat jorden runt, kom precis hem efter 13 månader!” röt en av Götas medlemmar. Men besättningen på den snygga båten hörde inte, och fortsatte att skaka på huvudet åt skepparen som inte hade vett på att hålla friborden rena.

Per Runhammar
redaktion@pakryss.se

Legendariskt retro-race gör comeback

$
0
0

I samband med 50-årsjubileet för legendariska Whitbread Round the World Race återuppstår tävlingen. Varken datorer, GPS, högteknologiska material, eller andra moderna hjälpmedel är tillåtna när 30 äventyrsseglare ska ta sig runt jorden på åtta månader under 2023 och 2024.

Efter succén med retrotävlingen Golden Globe Race, som avslutades tidigare i år, går arrangörerna ut med uppstarten av ännu en liknande retrotävling. Den här gången handlar det om båtar med full besättning, istället för ensamsegling. 10 september 2023 startar Ocean Globe Race som kommer följa samma rutt som legendariska Whitbread Race, 50 år efter starten 1973.

För att få delta i tävlingen krävs en godkänd båt, designad innan 1988 och mellan 47 och 66 fot lång. Dessutom är all modern teknologi förbjuden. Det inkluderar kolfibermaterial, datorer, GPS, mobiltelefoner, och CD-skivor.

”Guldåldern för oceanbåtsracing runt jorden verkar som ett avlägset minne. Gigantiska budgetar och professionella elitseglare i specialbyggda kolfiberbåtar som ”flyger” på 600 000-dollars foilar, med landteam som via satellit tar alla taktiska besluten, är den nya normen,” skriver initiativtagaren till The Golden Globe Race och Ocean Globe Race, Don McIntyre, i ett pressmeddelande.

Han menar att den nya teknologin har lämnat vanliga seglare bakom sig.

”Det är dags för en verklighetskoll. Dags att ta ett steg tillbaka, lugna ned sig, ta ett andetag och segla,” fortsätter den australiensiske äventyraren.

Tävlingsrutten, som totalt uppgår till 27 000 sjömil, seglas i fyra etapper med stopovers i Sydafrika, Australien eller Nya Zeeland, och Sydamerika, innan båtarna återvänder till Europa för målgång i april 2024. Båtarna delas in i två klasser, ”Adventure” som är för båtar mellan 47 och 56 fot, samt ”Sayula” för båtar som är mellan 57 och 66 fot. Den senare är uppkallad efter Swan 65:an, Sayula II, som den första segraren i Whitbread Race, mexikanen Ramón Carlin, seglade 1973.

”Det här är ett åttamånaders äventyr runt jorden för vanliga seglare i vanliga båtar,” skriver Don McIntyre.

Förbjuden teknologi inkluderar:

  • GPS.
  • Elektronisk autopilot.
  • Satellittelefon.
  • Kolfiber, eller andra högteknologiska material i segel, rigg, bommar och så vidare.
  • Spinnakersockor, eller Code 0-rullar.
  • Fler än elva segel för sloopar, eller 13 för ketchar.
  • iPhone, iPad och datorer (ska vara förseglade ombord så att besättningen kan få använda dem enbart i hamn).
  • Digital musik (enbart kassettband får användas).

Intresserad av att anmäla dig? Då kan du läsa mer här.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

Sven Yrvind snart redo att sjösätta nya Exlex

$
0
0

Uppdateringen av Exlex är snart klar. I ett år har Sven Yrvind jobbat på sin nästa båt, efter den avbrutna seglatsen mot Nya Zeeland 2018. Nu är båten nästan sjöklar, och om allt går väl siktar 80-åringen på långfärd igen.

Elektriciteten är dragen och klar, propparna ska sättas i, seglena ska fästas vid sina bommar och rodret ska monteras igen. Sen är den uppdaterade Exlex klar för att sjösättas.

– Jag funderar på om vi inte skulle kunna sjösätta den redan på torsdag, säger Sven Yrvind.

De första seglatserna blir däremot inga längre. Den i våras nyblivne 80-åringen planerar att provsegla i Västervik, för att sedan ta båten på släpkärra till Västkusten och testa ytterligare lite med utgångspunkt från Hunnebostrand.

– Det är ju lite annorlunda och farligt i vattnet där för en som kommer från andra sidan, men jag vet inte hur långt det blir, det beror på hur det känns, säger han.

Sedan han tvingades avbryta förra årets seglats mot Nya Zeeland, redan i Madeira, har Sven Yrvind jobbat hårt med den nya båten. Redan första dagen tillbaka började han ersätta den gamla båten som skrotades på Madeira. Nu hoppas 80-åringen kunna fullfölja en liknande seglats.

– Seglar den bra och gör hyfsad fart, vilket den bör göra, så tänkte jag ta den på släp till Irland, som sist, och segla ner till Madeira. Sen ganska snabbt lassa in käk för 90 dagar eller något sånt och segla mot Argentina, berättar Sven.

Sven Yrvinds båt, Exlex

Nya Exlex går bara 20 centimeter under vattenytan och är lite större än den gamla båten som skrotades på Madeira. Foto: Sven Yrvind

Efter den seglatsen finns det en tanke om att sikta mot Australien, med proviantering för 170 dagar. Men med tanke på att avfärden från Irland blir först till våren så finns det mycket tid för något annat att dyka upp, menar båtbyggaren.

– Vi får se vet du, få strategier överlever första kontakten med fienden, som han Clausewitz sa. Nu är jag ju precis på slutet av mina resurser, så går det inte den här gången så vet jag inte vad som ska hända. Därför är jag väldigt försiktig nu.

Likaså är Sven Yrvind varsam med att säga något definitivt om sjösättningen av nya Exlex, men den är onekligen nära.

– Det planeras att sjösättas nästa vecka, men vi ska inte gå händelserna i förväg. Jag måste säga att det är min avsikt, för annars kanske Murphy kommer in där med full styrka.

När den första Exlex sjösattes 2017 var det inför publik och en del pompa och ståt. Men något sådant blir det inte denna gången.

– Jag tyckte det blev sån uppståndelse efter den förra båten så det får räcka till för denna också. Det är ju lite omstart så vi får nöja oss med det, säger Sven Yrvind.

Den nya båten är 5,80 meter bred och 1,22 meter bred. Djupgåendet är bara 20 centimeter. Allt som allt väger båten 660 kilo och är riggad som en skonare, med en extra toppmast, som även kan användas som en reserv.

LÄS MER: Sven Yrvinds egen hemsida

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

Greta Thunberg på extrem segelbåt över Atlanten

$
0
0

För att ta sig till FN:s klimatmöte i New York med så lite påverkan på miljön som möjligt ska klimataktivisten Greta Thunberg segla över Atlanten. 16-åringen har blivit erbjuden en plats på en Imoca 60, en extrem segelbåt med bärplan som snittade över 14 knop på sin senaste Atlantkorsning.

Sedan augusti förra året har namnet Greta Thunberg varit på mångas läppar. Som 15-åring började hon skolstrejka för klimatet en dag i veckan och har det senaste året blivit uppmärksammad över hela världen för sin aktivism för ett hållbart samhälle. Hon är bland annat nominerad till Nobels fredspris och blir hedersdoktor i oktober.

När det vankas stora internationella klimatmöten på andra sidan Atlanten i höst uppstod ett problem för 16-åringen som inte flyger av miljöskäl. Lösningen: Greta Thunberg ska nu segla över Atlanten i tävlingsbåten Malizia II. Det berättar hon själv på sociala medier.
– Vi har fortfarande ett fönster i tiden där vi har saken i våra egna händer. Men det fönstret sluts snabbt. Det är därför jag har bestämt att göra den här resan nu, skriver hon på Instagram.

I USA ska hon först delta i ett möte på FN:s högkvarter i New York den 23 september. Senare i december hålls även FN:s COP25, den årliga klimatkonferensen, i Santiago, Chile, där Greta Thunberg ska medverka.

Greta Thunberg

Greta Thunberg har tagit ett sabbatsår för att kunna fokusera på sitt arbete för miljörörelsen. Foto: Anders Hellberg

Båten, Malizia II, är en 60 fot stor Imoca 60-båt, registrerad i Monaco och seglas av Boris Herrmann som bland annat seglat tre varv jorden runt varav ett nonstop. Även tävlingsseglaren och entreprenören Pierre Casiraghi ska ingå i besättningen.
”Jag känner ödmjukhet inför att Greta har accepterat vårt erbjudande som det med minst koldioxidutsläpp – trots bristen på bekvämlighet för henne”, säger Boris Herrmann i ett pressmeddelande. Boris och hans team är mitt i förberedelserna för att segla båten solo jorden runt i Vendee Globe 2020. Projektet har hållbarhet och miljö som gemensam nämnare med bland andra den svenska forskaren Toste Tanhua knuten till sig.

Seglatsen sker mitt i orkansäsongen, men till skillnad från en traditionell segelbåt har Malizia, som i höstas snittade över 14 knop mellan Frankrike och Guadeloupe i Karibien, möjlighet att undvika de värsta lågtrycken. Teamet, med målet att genomföra Vendee Globe 2020, har också en egen meteorolog.

Färden startar i Storbritannien med New York som destination, i mitten av augusti.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se


Sommarbilden 2019

$
0
0

Vi på På Kryss vill ha läsarnas bilder som representerar seglingssommaren 2019.

Sommaren börjar sakta men säkert glida mot slutet på semestrarna och allt vad det innebär. Framåt september kan det vara bra att minnas de fantastiska dagarna i juli, med evighetslånga nätter spegelblanka hav. Därför vill vi sammanställa ett bildspel över sommaren 2019.

Har du några bra bilder från sommarens segling, skicka dem med en liten beskrivning till redaktion@pakryss.se.

Njut av solen och seglingen tills vidare!

Vi på På Kryss.

Båtsommaren i bilder – minnen från årets seglatser

$
0
0

Dagarna blir kortare, sensommaren är här. Som plåster på såren kommer På Kryss-läsarnas bilder från båtsäsongen 2019. Så kan vi minnas spegelblanka hav, friska vindar och mysiga fikor ombord.

På Kryss-läsarna har spridits efter vinden under sommaren och fått uppleva allt från motorbåtskryssning i sakta fart genom Göteborg, till lunnefåglar på klipporna i Skottland. I sommarens bildspecial bjuds även på ett gästspel från Australien och till och med en styrande duva.

Vi fick förmånen att testa en Northman Nexus 870 Revo i sommar. Den representerar det som kanske är nästa trend i båtlivet: Slow Boating,” skriver Jan Sylvan i Göteborg.


Spegelblankt hav men segling med spinnaker.

”Här kommer en bild från vår segling runt Bottenviken sommaren 2019. Från Stockholm upp längs svenska kusten och sedan ned på finska sidan.
Bilden är tagen i Kvarken. Efter en alldeles spegelblank förmiddag kommer det äntligen lite, lite vind. Knappt en krusning på vattnet och inte mer än att seglen fyller, men vi gör ändå god fart. Magiskt,” skriver Lotta Tuvstedt.”


Ett fraktfartyg syns knappt i dimman.

”Jag och min kusin är båda från Australien och seglade längs Sveriges väskust i min nyinköpta Hallberg-Rassy Monsun 31. Jag kallar den första bilden för ”Paradiset vid Tvelingen”. I den andra bilden ser det nästan ut som ett spökskepp som tar sig fram i dimman”, skriver Christopher Zee till På Kryss.


Bullar på en båt.

”Vi köpte färska bullar på bageriet i Sandhamn. Sedan kastade vi loss och seglade till Svenska Högarna, där bullarna avnjöts. Underbara bullar på en underbar plats i vår egen båt.”
Foto: Mats Eriksson


Två barn lägger an en motorbåt.

”Hej På Kryss!
Här kommer en bild som är tagen precis norr om Möja. Våra barnbarn Nils och Sigrid jobbar för att dra in farfars Coronet 21 DC, från 1977, lite närmare intill land. Det ser ganska mysigt ut och lyckades fint till slut…
Bästa hälsningar från farfar, Anders Löfgren.”


Lunnefåglar på kullarna i Skotland.

”Här är en bild från sommarens segling till Shetland. Vi seglade i två veckor från Göteborg till Shetland, Fair Isle och till Orkney. Med vandring upp till Muckle Flugga på norra spetsen av Shetland,” hälsar Jörgen Åkesson.


En Segelbåt på spegelblankt vatten.

”Jag tog denna bild en morgon i slutet av juli när vi låg på Rödlöga efter att ha seglat från Åland,” skriver Roberto Rudervall.


En segelbåt ligger vid bryggan.

”Ezmeralda är på väg ut från Mälaren till Östersjön. Första stoppet var Idskär som är en fin klubbholme utanför Ekerö sommarstad.” Foto: Jan-Erik Sandh.


En duva styr en båt.

”I somras under segling mellan Helsingör och Varberg fick vi plötsligt en ny rorsman. Brevduvan satt helt plötsligt på ratten och parerade rattrörelserna under en dryg timme. Duvan klev på någonstans på öppet vatten mitt emellan Torekov och Falkenberg och mönstrade inte av förrän i höjd med Glommen.
Med vänlig hälsning, Lars Loftäng.”


Seglar

”I riktigt fin segelvind möter man ändå båtar som väljer att gå för motor – märkligt,” skriver Rolf Kolmodin.

Fortsatt skön sommar och glad höst! önskar På Kryss redaktion.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

Överfarten med Greta: ”inga utsläpp och ingen komfort”

$
0
0

Segelbåten Malizia II har startat årets mest uppmärksammade långfärd. Anledningen är att den unga svenska klimataktivisten Greta Thunberg är med ombord. Skepparen Boris Herrmann sammanfattar resan till På Kryss.
– Greta får och tar Malizia som den renodlade racermaskin som den är: inga utsläpp och ingen komfort.

På tisdagen startade en långfärd under segel som sannolikt blir årets mest uppmärksammade. 16-åringen Greta Thunberg har blivit känd över hela världen för sitt engagemang för ett hållbart samhälle. För att visa på alternativ till långa transporter, som oftast kräver förbränning av mer eller mindre raffinerad olja, valde Greta att istället segla över Atlanten när hon ska besöka flera internationella konferenser och möten i Nord- och Sydamerika.
Greta Thunberg seglar ombord på den extrema tävlingsbåten Malizia II, en Imoca 60 med bärplan. Skepparen Boris Herrmann planerar att segla jorden runt nonstop med båten nästa år och har flera kappseglingar planerade innan dess. Boris, som bland annat har seglat jorden runt tre gånger varav en gång nonstop, säger till På Kryss att han är mycket imponerad av Greta Thunbergs engagemang. I samband med att han såg henne tala i Hamburg i våras föddes idén att erbjuda skjuts över Atlanten.
– En sån resa kan visa att det går att transportera sig långa sträckor utan fossila bränslen, även om det kan vara svårt. Dessutom lär det bli ett spännande äventyr!

Har ni några särskilda arrangemang ombord med hänsyn till Greta, hennes pappa och fotografen som är relativt ovana vid båten?
– Nej, inte alls. Det har varit tydligt för bägge parter redan från början att Greta får och tar Malizia II som den renodlade racermaskin som den är: inga utsläpp och ingen komfort. Det innebär frystorkad mat och en enkel sjökoj.

Du och Malizias team är mitt i förberedelserna för Vendee Globe (jordenruntsegling nonstop) nästa år och du har flera havskappseglingar innan dess. Hur gör ni för att den här speciella Atlantenöverfarten inte ska påverka de förberedelserna för mycket?
– Ja, det tvingades vi förstås överväga. Men i slutändan gör varje timme ombord på den här båten dig mer säker i olika situationer oavsett om du tävlar, tränar eller transportseglar. Jag har ändå hunnit med Fastnet Race i augusti och kommer att hinna med ett par havskappseglingar i och från Europa i höst (Le Defi Azimut i Frankrike i mitten av september och Transat Jacques Vabre från Frankrike till Brasilien).

Skulle du kalla Greta för besättning eller passagerare ombord? På vilket sätt kan hon bidra i arbetet ombord?
– Greta är en tuff tjej och jag är rätt säker på att hon inte alls nöjer sig med att sitta ner som en gäst ombord. Det har inte varit mycket tid för övningar och träning inför resan så vi kommer att behöva ta reda på vilka uppgifter som passar för alla fem ombord. Jag och Pierre kan förstås segla båten utan någon hjälp av de andra, men varje hand kan vara till hjälp. Som alla andra som kommer ombord på den här fantastiska high-tech-båten så tror jag att Greta också vill ta rodret. Och det kommer hon att få göra. Jag ser verkligen fram emot att ha Greta och hennes pappa med ombord!

Malizia II Boris Herrmann

Malizia på Engelska kanalen efter starten från Plymouth på tisdagen.

Det är orkansäsong och sannolikt kraftiga lågtryck på Nordatlanten. Kommer ni att vara mer försiktiga jämfört med under exempelvis Route du Rhum förra året?
– När vi skrev vår slogan ”A Race We Must Win” på storseglet menade vi inte den här Atlantöverfarten. Det här är en transportsegling, inte ett race. Och vi är alltid mer försiktiga på transportseglingar oavsett vilka som är ombord.

Vilket är ditt drömväder för överfarten?
– Vi skulle älska champagnesegling, slör i tre till fyra Beaufort, sol och värme. Men det är väldigt osannolikt på den här rutten under två veckor…

Ger lyftet från bärplanen en mindre skumpig resa jämfört med om ni inte hade dem?
– Ja, när förutsättningarna är rätt och Malizia lyfter så går det inte bara fortare utan också jämnare. Men på den norra rutten över Atlanten så är det troligt att vi får mer skumpig kryss. Det här vet Greta om och vi ska både ta hänsyn till besättningen och segla så säkert som möjligt.

Ni har två svenska medarbetare i Malizia II:s ordinarie team, forskaren Toste Tanhua och kocken Daniel Möhler. Kommer de att vara inblandade i just den här Atlantöverfarten?
– De kommer inte att vara ombord, men vi har alltid instrument ombord som bland annat mäter koldioxid- och salthalten. Resultaten ingår i underlaget som Toste Tanhua arbetar med.

Dieselmotorn ska bara användas om säkerheten kräver det, men kommer ni att ha någon form av elektrisk motor ombord vid tilläggning?
– Nej, vi har ingen elektrisk motor för framdrift ombord, men vi undersöker möjligheterna för framtiden. Vi tar hjälp av andra båtar med elutombordare, Torqeedo, om det behövs i hamn.

Det går att följa Malizias position via teamets hemsida. Enligt väderprognoserna på onsdagen kommer inget större lågtryck att byggas upp den närmaste veckan längs den planerade rutten mot New York.

LÄS MER: Malizias position med bilder och text från Twitter och Instagram

LÄS MER: Boris Herrmann Racing

Greta Thunberg

Skepparen Boris Herrmann tillsammans med Greta och pappa Svante Thunberg. Bild: Christian Krug

Johan Boström
johan@pakryss.se

 

 

Jimmy Cornell i Magellans kölvatten jorden runt

$
0
0

För ett par år sen meddelade långfärdslegenden Jimmy Cornell att det var slutseglat. Nu presenterar han planer på en utsläppsfri jordenruntsegling.
– Men sen ska jag dra mig tillbaka på land för alltid…eller inte, skrattar Jimmy Cornell som ska följa i Magellans kölvatten västerut.

Jimmy Cornell, 79 år, hör till de mest tongivande långseglarna i modern tid. Han har skrivit otaliga böcker som långfärdsbibeln World Cruising Routes och startat flera eskadrar varav ARC:en över Atlanten hör till de mest kända. Han har också länge varit en förespråkare för ett hållbart båtliv samtidigt som han arbetat hårt för långfärdsseglares bästa världen runt.

För ett par år sen meddelade han i en intervju med På Kryss att det var dags att dra sig tillbaka. Men det var inte första gången han officiellt pensionerade sig.
– Haha, jag slutade jobba första gången när jag var 35 år och sa upp mig från BBC. Min fru Gwenda, jag och våra två barn gav oss iväg på en sex år lång segling, säger Jimmy Cornell.
– När vi återvände till England började jag på BBC igen, men pensionerade mig när jag bestämde mig för att organisera den första Atlanteskadern ARC, Atlantic Rally for Cruisers och seglade sedan med i den första jordenrunt-eskadern 1991.

Jimmy Cornell

Jimmy Cornell har länge varit engagerad i hållbarhet för båtlivet och är engagerad i havsforskning. På bilden sjösätts en av många undersökningsbojar som Jimmy Cornell har hjälpt forskare med.

Så småningom sålde Jimmy Cornell eskaderarrangören World Cruising och gav sig av, ”som nybliven pensionär” på sin tredje jordenruntsegling som avslutades 2006. Men suget efter att dra i trådarna och popularisera långfärdssegling blev för stort och Jimmy startade eskaderverksamheten Blue Planet Odyssey och ett dussin ytterliggare eskadrar. Han har under åren skrivit minst 16 böcker om långfärdssegling och deltagit i utvecklingen av långfärdsbåtar.

Förra året fyllde Jimmy 78 år och bekräftade att det var dags att ta hand om sig själv, familjen och barnbarnen ­– mestadels på land.
– Men nu är det ju 500 år sedan den första jordenruntseglingen någonsin och det är värt att uppmärksammas, skrattar Jimmy.
– Ferdinand Magellan ledde expeditionen fram till sin död på ön Mactan i nuvarande Filippinerna, men Juan Sebastian Elcano fullföljde resan tillbaka till Spanien. Det var bara basken Elcano som seglade hela vägen runt jorden och därför hedrar vi honom genom att namnge expeditionen Elcano! Eftersom vi ska segla utan utslåpp, med elmotor ombord, passar vi på att leka lite med namnet Elcano som kan utläsas Electricity! Carbon no!

Jimmy ska segla med en ”yngre kompis, han är bara 77!” och är i full färd med att utforma båten som är en modifierad Outremer 4X. En katamaran.

Varför katamaran för en jordenruntsegling?
– Visst finns risken med att kapsejsa och bli liggande upp och ner. Men vi går längs en rutt utanför de svåraste omständigheterna för grov sjö och är båda två försiktiga seglare. Den främsta orsaken till att vi väljer katamaran är att vi vill kunna segla hela vägen och inte bara i Södra oceanen där vinden är garanterad. Vi måste också generera energi och ladda batterierna och kommer förmodligen att ladda med framdrivningspropellrarna. Vi kommer också ha många solpaneler och och då är de stora ytorna på en katamaran en fördel. Det ska inte finnas någon dieselgenerator ombord!

Outremer 4X

Franska Outremer 4X är en exklusiv 48-fots katamaran delvis byggd i kolfiber. Bild: Robin Christol

Franska Outremer 4X är en 48-fots långfärdskatamaran med rigg och delar av skroven i kolfiber. Flerskrovsmästaren Loïck Peyron har deltagit i utvecklingsarbetet. Som komplement till ratten finns rorkult på bägge skroven. Jimmys båt modifieras med bland annat elmotor och modellen ska heta 4E. Batterierna planeras vara litium med järnfosfat, LiFePO4, som katodmaterial.

Ferdinand Magellan ledde expeditionen som upptäckte vägen västerut från Europa till Stilla havet på 1500-talet. Han rundade inte Kap Horn utan genade genom vad som i dag heter Magellans sund. När han dödades på ön Mactan tog Juan Elcano över och fullbordade så småningom varvet jorden runt tillbaka till Spanien med ett av expeditionens ursprungliga fem fartyg. Jimmy Cornell ska nu följa i kölvattnet och besöka samma hamnar som pionjärexpeditionen. Från södra Sydamerika går rutten nordväst och inte raka spåret mot Nya Zeeland.
– Magellan ville förmodligen nå Kryddöarna, Moluckerna, men hamnade ju i nuvarande Filippinerna där resan tog slut för hans del. Färden vidare till Europa var känd sedan Vasco da Gama upptäckte rutten runt Afrika på 1400-talet, säger Jimmy Cornell som räknar med att expeditionen ska ta uppåt nio månader.

Långfärden ska starta i Sevilla, som har en stor hamn i floden Guadalquivir, under nästa år. Beräknad sträcka är över 30 000 sjömil.

Magellans och Elcanos expedition

Fem fartyg ingick i Magellans och Elcanos expedition vid starten, men bara ett fartyg nådde tillbaka till Sevilla.

Johan Boström
johan@pakryss.se

Därför seglar Greta en 48-fots katamaran

$
0
0

Det var katamaranen La Vagabonde som ledde Greta Thunberg till Youtube-stjärnorna, men vägen dit var inte självklar trots att projektet har stöd av några av världens mest erfarna långseglare.
– Det var avgörande att en professionell skeppare förstärkte besättningen, säger långseglarexperten Jimmy Cornell som kopplade samman Greta och paret på La Vagabonde.

I början av november befann sig Jimmy Cornell på franska Medelhavskusten. Han är välkänd bland långfärdsseglare, är bland annat författare till långfärdsbibeln World Cruising Routes och har seglat jorden runt tre gånger. Just nu är han själv mitt i förberedelserna för en jordenruntsegling med en katamaran som ska byggas på Outremer-varvet i kuststaden La Grand-Motte.
– Jag och några på varvet diskuterade Gretas efterlysning av en båt och besättning som skulle kunna ta henne över Atlanten. Kände vi till någon båt? Ja, jag skulle själv senare i år segla en Outremer som nu befann sig i South Carolina på USA:s östkust. Perfekt!

La Vagabonde

Outremer 45:an La Vagabonde gör just nu årets mest uppmärksammade korsning av Atlanten. Här lämnar katamaranen Hampton i Chesapeake Bay.

Jimmy Cornell använde sitt nätverk för att komma i direktkontakt med Svante Thunberg, Gretas pappa som var med på resan i USA, som lämnade över till en medhjälpare som koordinerade Gretas hemresa.
– Vi bedömde att det inte var sannolikt att hinna till starten av klimatmötet i Madrid, men rimligt att hinna fram innan det avslutas. Men tyvärr drog sig ägaren av katamaranen ur när han tänkt efter och inte fick ihop planeringen med åtaganden för sin familj. Men vi hade redan då konstaterat att Rileys och Elaynas båt La Vagabonde också skulle kunna vara ett bra alternativ. Det är en Outremer 45 och den låg i Chesapeake Bay på östkusten.

Paret som seglar katamaranen La Vagabonde är världens i särklass mest kända långseglare i sociala medier. De har över en miljon följare på Youtube och lever av donationer från tittarna och av bidrag från sponsrande företag. Efter en världsomsegling med en 43-fots Beneteau Cyclades bytte paret till en Outremer-katamaran 2017 och har sedan dess utökat familjen med en son, Lenny. De återkommer i sina filmer, som publiceras löpande, till att försöka leva hållbart på sin båt.
Riley Whitelum och Elayna Carausu har träffat Jimmy Cornell vid ett tillfälle 2017 då de sökte upp honom på ett seminarium i Paris inför sin Atlantenöverfart med den nya katamaranen.

Jimmy Cornell

Jimmy Cornell har bland annat seglat genom Nordvästpassagen och tre varv runt jorden på egen båt. Nästa år ger han sig iväg igen.

– Jag kontaktade Riley som sa ja till att upplåta katamaranen direkt och han hade tidigare försökt att nå Greta via sociala medier utan att lyckas. Sen kontaktade vi Gretas team som också tog direktkontakt med Riley och Elayna. Men omständigheterna för seglatsen är speciella och jag bedömde att det krävdes en mer erfaren skeppare ombord. Man måste ha respekt för Nordatlanten på vintern, och vi mobiliserade två skeppare med stor erfarenhet av längre överfarter på öppet hav med katamaran. Men Riley sa nej till förstärkningen. Då avrådde jag Gretas team från att gå vidare med La Vagabonde, säger Jimmy Cornell.

Men nu var bollen i rullning hos flera inblandade och inom mindre än ett dygn hade den professionella skepparen Nikki Henderson tackat ja till att vara del av besättningen. Paret på La Vagabonde accepterade lösningen. Nikki Henderson är i samma ålder som Elayna, 26 år, och alltså nio år yngre än Riley, men hon är den mest erfarna seglaren ombord. Nikki började segla som 13-åring (sju år innan Riley köpte sin första båt) och har bland annat varit skeppare för en av Clipper Around the World Races båtar 2017–2018, under tre Atlantöverfarter med ARC-eskadern och på havskappseglingen Caribbean 600. Hon har också seglat Fastnet Race ett par gånger och gjort otaliga transportseglingar över hela världen. Nikki har också under flera år jobbat som seglingsinstruktör för nybörjare.

Nikki Henderson

Som yngste skepparen någonsin i Clipper Around the World Race tog Nikki Henderson sin båt och besättning i mål som andra båt 2018. Bild: CRWR

– Greta kan inte vara i bättre händer än Nikkis, säger Robin Knox-Johnston till På Kryss.
Knox-Johnston är en av världens mest erfarna långseglare och ordförande för Clipper Ventures som rekryterade Nikki till uppdraget som skeppare på jordenrunt-kappseglingen 2017.
– Hon är en beprövad ledare och sjöman. Bland annat ledde hon sitt team till en andraplats i det senaste Clipper-racet. För sin relativt unga ålder har hon en enorm erfarenhet av segling på hav, säger Robin Knox-Johnston som bland annat också var den förste att segla solo jorden runt nonstop.

Exakt hur ansvarsfördelningen ser ut på La Vagabonde vet än så länge bara de som är ombord, men sannolikt är Riley formell befälhavare även om Nikki är mest kvalificerad för uppgiften. Nikki själv skrev efter resans andra dag, i ett inlägg på Facebook, att besättningen tog ett beslut ”som ett team” att styra söderut inför hårda östliga vindar. Efter ett senare slag till östlig kurs skrev Nikki att hon och Riley ”har ökat förtroende för varandra”. Att Nikki är en elitidrottare och tävlingsmänniska märktes när hon i sin Facebook-logg konstaterade att det kändes som att ”åka på fel sida motorvägen” när beslutet att minska segelytan för att sakta ner, och inte hamna i ett område med kraftiga vindar, var fattat under det sjätte dygnet. Nikki beskriver Riley som en utmärkt ledare ombord med ”orubbligt förtroende, men samtidigt en ödmjuk öppenhet för förslag”.

Greta Thunberg

Nikki Henderson har begränsad erfarenhet av katamaraner, men har seglat över Atlanten flera gånger tidigare. Bild: Nikki Henderson

Besättningen har också hjälp av den mycket erfarne skepparen och navigatören Christian Dumard som hjälper till med vägvalet från sitt kontor i Frankrike. Outremer-varvet får naturligtvis värdefull marknadsföring av sina båtar tack vare Gretas resa och engagerade Christian till uppdraget. Christian har haft fullt upp med att övervaka vädersystemen som hittills bjudit på en hel del kuling.
– Det är ganska många båtar därute nu och inte ovanligt med båtar som korsar Atlanten i november, december, säger Christian Dumard till På Kryss.
– De flesta är längre söderut än La Vagabonde som har det lite mer riskfyllt eftersom det inte är ovanligt med kraftiga lågtryck så här års och för att det snabbt kan bildas små kraftiga lågtryck i kallfronterna som sveper österut. Man måste vara följsam med systemen och följa dem noggrant, säger Christian Dumard som löpande kommunicerar med Nikki och Riley via textmeddelanden.

Hittills har seglatsen för La Vagabonde i stort sett gått som förväntat sedan starten den 13 november. Efter ett omtumlande första dygn över de grunda vattnen utanför USA och tvärs Golfströmmen har vindarna växlat mycket, men gett en hög snittfart norr om Bermuda med östlig kurs mot Azorerna. Dagtid har La Vagabonde snittat runt åtta knop och nattetid runt fem knop de senaste dygnen. Att segla med katamaran kräver större förutseende med revning och anpassning av segelytan, än en enskrovsbåt, för att inte riskera att slå runt. Linan till rullfocken gick sönder norr om Bermuda, men rullseglets funktion kunde behållas efter en improviserad reparation.

La Vaga

Outremer 45:an La Vagabonde har ett förstag och ett peke för gennaker/spinnaker. Bild: Nikki Henderson

På länken nedan uppdateras La Vagabondes position med viss fördröjning. La Vagabonde har under det senaste året sällan valt att använda sin ais-transponder och den har inte heller använts hittills under den pågående överfarten.

Outremer 45:an La Vagabonde är konstruerad av Patrick le Quément. Den är 48 fot lång, 23 fot bred och sticker ner till 2 meter med ett daggerboard för respektive skrov. Utöver en ratt finns ett par rorkultar. Storseglet är 67 kvadratmeter och gennakern 110 kvadratmeter. Spinnakern är 150 kvadratmeter och båten har ett par dieslar på 30 hästkrafter vardera. Det franska ordet Outremer uttalas utrəmɛr och betyder ungefär bortom havet. Till skillnad från Greta Thunbergs överfart med Boris Hermanns Malizia har man den här gången använt dieselmotorerna för framdrivning, men under seglingen producerar man el med en vatten-generator.

Riley Whitelums första La Vagabonde var en 43-fots Beneteau Cyclades som han lärde sig segla på efter köpet av båten i Italien. Han mötte sedan Elayna på Ios som flyttade ombord en månad senare. För att lugna sin oroliga mamma började Elayna skicka videoklipp från parets seglingar till mamman, andra anhöriga och vänner. När Elayna märkte hur uppskattade filmerna var övertalade hon Riley att också lägga ut filmerna på Youtube. Från och med Malta i Medelhavet började parets följare att växa i antal och de blev snabbt fler på väg över Atlanten, men filmerna gav ingen inkomst och när paret nådde till Grenada i södra Karibien var paret panka. När paret berättade i sociala medier att de skulle lägga upp båten på land för att åka iväg och tjäna ihop pengar så föreslog flera följare att de skulle donera pengar för att paret istället skulle segla vidare och fortsätta med sin videologg. Paret har i dag tusentals donatorer, patrons, som får ta del av inlägg i sociala medier tidigare än andra.
Paret planerade att tillbringa vintern i USA inför nya äventyr nästa år, men har alltså sannolikt en vinter i Europa att se fram emot.

Greta Thunberg Outremer

Hela besättningen på katamaranen inför avfärden från Hampton, Virginia.

Många har uttryckt oro för att parets barn Lenny, som fyller ett år den 6 december i år, är med ombord. Men Jimmy Cornell är mer orolig för de som oroar sig.
– Det är lätt gjort att överföra sina rädslor till barn, men barnen är otroligt anpassningsbara, säger Jimmy som seglat jorden runt med sina barn som då var fem respektive sju år när resan började.
– Självklart måste säkerheten gå först hela tiden, men barn ombord gör i sig inte resan mer osäker, säger Jimmy Cornell som räknar med att kasta loss på sin nästa jordenruntsegling i Magellans kölvatten nästa år. Hans Outremer-katamaran ska till skillnad från La Vagabonde till stora delar vara byggd av kolfiber, ha en roterande mast, elmotorer för framdrivning och helt oberoende av fossilt bränsle.
Jimmy Cornell förklarar sitt engagemang för Greta Thunbergs överfart med att han delar hennes vilja att uppmärksamma vetenskapen och behovet av en mer hållbar livsstil för framtida generationers skull.
– Jag insåg sent i livet hur allvarligt läget är. När vi första gången såg de bleknande korallerna utanför Australien och förändringarna mellan mina färder till Antarktis visste vi inte vad det berodde på. Nu vet vi bättre och jag vill hjälpa till så gott jag kan, säger Jimmy Cornell.

LÄNK: Följ La Vagabondes position via Predictwind
(OBS: Predict Winds väderinformation är prognoser.)

LÄS MER: La Vagabondes hemsida

La Vagabonde

Efter de grunda vattnen utanför USA:s kust styrde La Vagabonde söderut ett par dygn innan ny kurs sattes österut. Bild: Predict Wind/Google Maps

Johan Boström
johan@pakryss.se

Premiär för 24-timmars mitt i sommaren

$
0
0

Nästa år finns chansen att segla 24-timmars mitt i semestern.
– Vi tänkte göra det så enkelt som möjligt att delta och i juli är de flesta ändå ute med båten, säger Stefan Pettersson som är tävlingsgeneral för premiärårets sommarseglingar.

Traditionellt seglas den ”koncentrerade långfärdsseglingen” 24-timmars under den första helgen i juni och under första helgen i september. Tanken bakom SXK-arrangemangen har varit att både ge en chans att förbereda sig för säsongen och att avsluta den med en utmaning i det tilltagande höstmörkret.
– Vi vill prova att se om en 24-timmarsregatta under semestern lockar nya deltagare, säger Stefan som själv seglar 24-timmars regelbundet med sin Scampi.

Stefan Pettersson

Stefan Pettersson seglar 24-timmars med sin Scampi och arrangerar sommarens nya segling i juni som är öppen för alla SXK-medlemmar. Bild: Johan Boström

Under sommarregattan seglar man i 12 eller 24 timmar nonstop. Det finns startplatser längs hela kusten och i Vänern och Mälaren.
– Det blir förstås mindre nattsegling i mörker än på en vanlig 24-timmars, särskilt i de norra delarna av landet, men utmaningen finns där fortfarande. Alla rundningspunkter och deltagande båtar syns i vår app som används för loggboksföring, säger Stefan Pettersson som lovar att mer information om seglingen kommer ut i god tid på sajten 24-timmars.nu.

Vårens ordinarie regatta går helgen kring den 6:e juni och höstens 24-timmarsseglingar helgen kring den 5:e september.

LÄS MER: SXK:s 24-timmars-seglingar

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

Viewing all 114 articles
Browse latest View live